11 intressanta fakta om Jerusalem

Det finns en stad vars namn är känt världen över. Folk vallfärdar till Jerusalem för att gå på samma gator som Kung David en gång gått på. Staden kallas också för den heliga staden på flera språk som arabiska och hebreiska. Det beror på att Salomons tempel en gång stod där.

Du kan fortfarande vidröra en del av det templet då du beger dig till Klagomuren till vilken människor flockas för att få en spirituell upplevelse. Jerusalem är utan tvivel en möjlighet till en religiös upplevelse men det finns mer än så att uppleva och se i denna historiska stad.

Vi ska se på några spännande fakta om Jerusalem som kan vara smart att se på innan du åker till Israel för att själv andas stadens magiska luft…

1. Jerusalem är Israels största stad

Jerusalem är Israels huvudstad och är också den största. Det bor över 800 000 invånare i staden som idag består av den gamla staden samt många nya områden som har växt upp omkring stadskärnan under flera hundra års tid. Jerusalem är dock inte Israels ekonomiska centrum. Det är Tel Aviv.

2. Alla hus byggs med Jerusalem sten

När du ser på Jerusalem i solnedgången så kan du få en känsla av att staden är byggd av guld. Det skimrar om husen och det är ingen tillfällighet. I Jerusalem finns det en regel om vilka byggmaterial man får använda för nya hus. De bekläs alltid med Jerusalem stenen som är vit och lite guldaktig.

Jerusalem
Här ser du stenhusen i området Yemin Moshe i Jerusalem

3. Många kullar och berg

Jerusalem sprider ut sig över kullar och berg. På grund av detta så går vägarna runt bergen i cirklar. Även om staden inte är så stor rent geografiskt så kan det ta tid att ta sig från en punkt till en annan då du kör. Om du går får du räkna med att klättra i trappor en hel del.

4. Ständiga vägarbeten

Arbetet med vägarna till och från Jerusalem tycks aldrig upphöra. Vägnätet förbättras ständigt och under senare år har man byggt tunnlar under bergen för att göra det enklare att ta sig från en sida av staden till den andra.

Infrastrukturen har också förbättrats med tåglinjer som går ovanför mark med spårvagnar i staden samt med ett snabbtåg som har station långt under marken. Snabbtåget gör det möjligt att nå Tel Aviv från Jerusalem på under 25 minuters tid.

5. Machane Yehuda är stadens marknad

Ett besök till Jersualem är inte komplett utan ett besök till markanden Machane Yehuda. Den ligger på gångvägs avstånd från den centrala buss stationen längsmed Yaffo Street. Marknaden som kallas för shuk lokalt har gator utomhus och inomhus. Här finns frukt, kryddor, konstverk, kläder och allt annat mellan himmel och jord.

machane yehuda marknaden

Passa också på att testa en kopp nypressad etrog-juice från Etrog Man butiken som ligger i inomhusdelen av marknaden. Detta är en unik juice som görs på frukten som judarna använder för religiös ritual under Lövhyddohögtiden.

6. Det snöar i Jerusalem

I Jerusalem kan det bli snö under vintern. Det beror på att staden ligger så pass högt upp i bergen. När det snöar blir det normalt sett inte mer än någon dag med vit snö på marken. Men det finns historiska tillfällen då det har snöat rejält varpå staden lamslagits eftersom man inte har saker som vinterdäck eller tillräckligt med snöplogar för att ta hand om snömassorna.

7. Lördagar är vilodag i staden

I Jerusalem så respekterar man den judiska sabbaten och därmed så är butiker och offentliga färdmedel inte tillgängliga från solnedgången på fredagen tills det har blivit mörkt lördag kväll.

8. Resan till Jerusalem går via Tel Aviv

För att resa till Jerusalem från Sverige så tar du först ett flyg till Tel Aviv. Därifrån kan du sedan åka vidare med taxi, delad minibuss som kallas för sherut, hyrbil, buss eller tåg. Kommunikationerna mellan Jerusalem och Tel Aviv är idag mycket goda till exempel med ovan nämnda snabbtåg.

9. Jerusalemnämns 600 gånger i Bibeln

I Gamla Testamentet nämns Jerusalem 600 gånger och judarna har som regel att vända sig mot Jerusalem då de ber. I Nya Testamentet nämns Jerusalem 127 gånger. I Koranen nämns Jerusalen ingen gång.

10. Jerusalem kronärtskocka

Detta är inte en kronärtskocka utan en form av solros som ser lite ut som en ingefära. Trots namnet så är Jerusalem kronärtskockan inte en lokal rot. Den har sitt ursprung i Nordamerika. Fast du lär hitta Jerusalem kronärtskocka bland grönsakerna även i grönsaksbutiker i Jerusalem!

Jerusalem kronärtskocka

11. Antika tunnlar under staden

När det ska byggas i Jerusalem blir det inte sällan stopp för det räcker att gräva en meter eller två ner i marken för att stöta på historiska fynd. Under staden finns forntida tunnlar som är möjliga att besöka med guide. Du kan till exempel kika på och vandra genom Hiskias tunnel som också kallas för Siloakanalen.

Den tunneln byggdes för vatten och är uthuggen ur sten. Tunneln kopplar samman vattenkällan Gihon med Siloadammen och är cirka 530 meter lång. Det var Kung Hiskia som byggde tunneln på 700 talet före modern tideräkning då Israel angreps av assyrierna. Tunneln såg till att staden fortsatt hade vatten.

Jerusalem är en spännande stad med en historia som berör. Här finns det så många spår av de som har bott i staden att du kan behöva flera veckor för att upptäcka allting. Samtidigt är Jerusalem en modern stad med god infrastruktur och ett kulturliv som är väl värt att kika närmre på.

Det finns något för alla i Jerusalem och staden välkomnar turister med bekvämt boende, god mat och allt som du kan tänkas vilja ha för en unik semester.

Jerusalem - Intressanta bilder

Jerusalem - Frågor och svar

City of David, eller Davids stad, är den ursprungliga stadskärnan i Jerusalem. Dagens Jerusalem är mycket större och sprider sig långt utanför de ursprungliga gatorna och muren.

 

Börja med ett besök till Koteln, Klagomuren. När du har ägnat en stund åt mediation och andlighet så är det dags för en promenad genom huvudgatan Ben Yehuda. Där kan du fika eller äta gott på en restaurang. Du kan också passa på att shoppa kläder, böcker eller antika prylar. Avsluta sedan med minst en timme på Machane Yehuda marknaden där du kan shoppa souvenirer och bara njuta av atmosfären.

Det kan det göra och då kan det blir lite kaos i staden. Om väderleken spår snöfall är det bra om du inte har ett flyg hem att passa samma dag. Om du har det kan det vara klokt att ägna sista natten i Tel Aviv där det inte kommer att snöa.

Ordet Jerusalem på hebreiska, Yerushalayim, består av två delar. Yiru som betyder de kommer att se eller vördnad och Shalayim som kommer från Shalem vilket betyder komplett. Shalem är också roten till ordet Shalom som betyder fred. Därmed säger många att Yerushalayim står för staden av fred.

Zion är namnet på platsen där staden Jerusalem byggdes. Ordet används både för platsen och för staden. Det står också för Helig plats eller Himlens kungarike. Ordet kommer från hebreiskans Tzion. I Bibeln används ordet för att beskriva platsen G-d utsåg för judarnas att leva och dyrka Honom på.

Jerusalem är Israels huvudstad och kärnan i den judiska religionen.

Det finns önskemål om att återbygga templet för tredje gången. Men ovanpå ruinerna av templet har en moské byggts. Den lär inte rivas frivilligt och därmed finns det just nu inget tempel i Jerusalem.

Jerusalem är en säker stad. I och med risken för terrorattacker så är bevakningen stor och det finns polis och vakter överallt. I västra Jerusalem behöver du inte vara rädd för att vistas. I östra Jerusalem är det viktigt att du rör dig med kunskap om var det är säkert och helst tillsammans med en guide.

I Jerusalem bor det många religiösa judar som ofta har många barn. Östra Jerusalems invånare är muslimer och de har också som regel större familjer än vad sekulära israeler i Tel Aviv har.

Det kan bli kyligt i Jerusalem i december. Ibland kan det till och med bli nollgradigt och snöa. Men när solen skiner så kommer det att vara behagligt under dagtid och du kan till och med ta av dig jackan. På kvällen kan du räkna med att det blir kallt i december. Även inomhus eftersom husen inte har byggts med samma isolering som svenska hus byggs med.

Jerusalem - Rekommenderade produkter

Jerusalem sandaler finns i lite olika varianter och färger men är av läder.

Jerusalem - Relevanta tjänster

Besök Israel Museum och lär dig mer om staden och landets historia.
Ta en titt på Machane Yehuda marknadens hemsida innan du besöker den!

Jerusalem - Viktiga referenser

Här kan du se historiska bilder på snö i Jerusalem.
Här kan du läsa mer om tunnlar och grottor som finns under Jerusalem.

Video - Allmän information om Jerusalem

Se denna video för fler fakta om Jerusalem och fantastiska bilder från staden.

Jerusalem - Erbjudanden och nyheter

2022-11-10 Läsåret 2022-23 är över och över 47 000 studenter kommer från hela landet för att studera i Jerusalem! Läs mer
2022-11-08 Jerusalem publicerar zonindelning för den nya amerikanska ambassaden i Jerusalem! Läs mer