8 intressanta fakta om lycka

Vad är lycka? Det är en fråga som kan få många svar. Den som säger att barn är lycka kanske backar lite när en annan person säger att de inte lyckats få barn och därmed enligt den tesen skulle vara olyckliga.

Det går att såga många beskrivningar av lycka på det viset och kanske är det så att vi får acceptera att lyckan är en individuell sak. Det som gör dig lyckligt är ingenting för en annan person och så vidare.

Här ska vi kika lite på fakta om lycka med reservationen för att den här typen av fakta ändå kan tyckas vara rätt så subjektiva, forskning eller inte…

1. Lycka tycks ha med ålder att göra

Det verkar som att lycka har med ålder att göra. Studier har kommit fram till att vi börjar lyckliga som barn för att sedan blir alltmer olyckliga tills vi når medelåldern då det vänder. Sedan blir det bara lyckligare och lyckligare tills vi dör. Detta kallas för U-form på lycka.

uformad lycka

2. Lycka är en känsla

I och med att lycka är en känsla är den ganska svår att mäta. Olika personer beskriver ju känslan av lycka på olika sätt. Men trots detta tycks vi människor ändå vara rätt så eniga om att lyckan existerar och att vi vill nå den.

3. En del säger att lyckan är ett val

Det finns de som tror att lycka beror på det som sker omkring oss. Om det är vackert väder blir du lycklig. Sedan finns det de som menar att lyckan är val. Det regnar utomhus och är kallt men du väljer att vara lycklig.

4. Lycka smittar

Det finns flera studier som visar att lycka smittar. Om du är omkring personer som upplever lycka så kan det leda till att du börjar känna på samma sätt. Detta trots att inget i ditt liv förändrat och du tänker precis som tidigare.

lycka smittar

5. Sport kan göra dig lyckligare

Om du tränar och rör på dig mycket kan det leda till att du känner dig lyckligare. Det beror på att träningen släpper loss endorfiner i kroppen som kan påverka din sinnesstämning på ett positivt sätt.

6. Mer fokus på den personliga lyckan

Under senare årtionden har det blivit alltmer trendigt att sätta fokus på induvidualism. På grund av detta har det också blivit vanligt att fokusera mer på den individuella lyckan. Vi tänker alltmer på vad som skulle vara bra för oss själva hellre än vad som skulle kunna innebära lycka för en grupp.

7. Mer pengar ger inte mer lycka

Inte ens när vi definierar lyckas som att vara nöjd med vardagen så är pengar en anledning till mer lycka. Det finns otaliga studier som har försökt utreda om vi blir lyckliga av pengar. Svaret blir alltid nej. Det är inte de rika som är lyckligast.

pengar lycka

8. Jakten på lycka kan leda till ensamhet

Det finns personer som blir så besatta av lycka att de inte kan tänka på något annat. Men det har visat sig att det kan vara ett stort misstag att försöka bli lycklig. Jakten på lycka kan nämligen leda till ensamhet!

Om du söker lycka är du inte ensam det är ju trendigt att vara på jakt efter den individuella lyckan. Men akta dig så att du inte blir ensam på kuppen. Då är risken stor för att du inte alls kommer att känna lycka för det tycks ändå fortsatt vara så att den delade lyckan är den bästa.

Men tänk på saken för lycka är en universell sak och något som faktiskt kan förändra ditt liv. Genom att bli bättre medveten om vad som gör dig lycklig så kan du får många fina effekter som bättre hälsa och högre produktivitet.

Lycka - Intressanta bilder

Lycka - Relevanta tjänster

Testa skrattyoga för att se om det gör dig lyckligare!

Lycka - Viktiga referenser

Vi börjar lyckliga blir som olyckligast i medelåldern och dör lyckliga.

Video - Allmän information om Lycka

Mer om vetenskapen omkring lyckan och vad den egentligen är.