7 intressanta fakta om motorcyklar

Med en motorcykel finns inga köer och det är något alldeles särskilt att uppleva känslan av att susa fram på en hoj. Så pass att vitt skilda människor har detta intresse gemensamt. Det är något med motorcykeln som får unga såväl som gamla att känna fascination och en massa förväntan.

Detta är ett fordon som används för sport såväl som för nöje. Här ska vi ta en titt på några intressanta fakta som motorcyklar som du kanske inte kände till sedan tidigare…

1. Du kommer längre på en tank

En vanlig motorcykel kan ta dig cirka 95 km på 3 liter bensin. Jämför detta med att vanligt fyrhjuligt fordon som kan ta dig omkring 40 km med samma mängd i tanken. Bränsleekonomin för motorcyklar är helt klart fantastisk.

2. Hög prestanda kan innebära krasch

Enligt statistik så är det motorcyklar med hög prestanda som är mest sannolika att vara inblandade i krascher. Det är ju rätt så logiskt med tanke på att det är just den här typen av motorcykel som du kan köra hårt och snabbt med.

motorcykel krasch

3. Accelererar snabbare än bilar

Motorcyklar har motoroer som är mindre än de som sitter i bilar. Trots detta så accelererar de snabbare än bilar. Detta beror på att motorcyklarna är mindre i sin storlek.

4. Märket som tjuven vill ha

Många tror att tjuvar på jakt efter motorcyklar helst snor Harley Davidson hojar. Men så är det inte. Det är märket Honda som är mest åtråvärt bland motorcykeltjuvar!

honda motorcyklar

5. Största marknaden för motorcyklar

Det säljs och köps flest motorcyklar i Asien. Det är också där som många av motorcykel-märkena har sina fabriker.

6. Det moderna växelsystemet

Idag sitter det moderna växelsystem i motorcyklar. Det här systemet bygger på teknik som utvecklades så tidigt som 1927 av det italienska företaget Velocette.

7. Inte ett nytt fordon

Man skulle kunna tro att motorcykeln kom till efter att bilar uppfanns. Men faktum är att motorcyklarna har en lång och gedigen historia. De började tillverkas under 1800-talet!

Motorcykeln är ett fordon som älskas och hatas. Älskas av personer som vill köra snabbt och hatas av samma personers oroliga föräldrar. Det handlar om ett fordon som är lika mycket sport som livsstil.

Om du drömmer om en motorcykel är du inte ensam och idag finns det klubbar för de som kör. Det finns även motorcykel forum på nätet där du kan prata med andra som tycker att detta fordon är lika intressant som du gör. Kanske till och med få lite tips för hur du ska lyckas få råd med den motorcykel du helst vill ha.

Motorcyklar - Intressanta bilder

Motorcyklar - Frågor och svar

Elivs Presley ska ha ägt omkring 15 olika motorcyklar i sitt liv.

En Honda eller Yamaha modell är ett bra val om du vill dra ner på underhållet och ändå ha en motorcykel som fungerar.

Det finns regler för hur högljudda motorcyklar får vara. En motorcykel som är helfordonsgodkända kommer att ha en tillverkarskylt när decibelnivån för modellen anges. Den här nivån får inte överskridas med 5 decibel.

Bilens och motorcykelns utveckling går hand i hand för de uppfanns båda som ett resultat av att den bensindrivna motorn uppfanns. Fast motorcykeln bygger ju på ett fordon som fanns långt innan bilen, nämligen cykeln!

Det beror på motor och om glödstiften håller. Men 150 000 km för motorn är inte alls ovanligt för bättre märken.

Normalt sett har motorcyklar inte backväxel och det beror på vikten. Det finns vissa touringmotorcyklar som kommer med back. Honda Goldwing kan backa med startmotorn. Victory har också backväxel.

Ta en titt på väderläken innan du ger dig ut. Använd motorcykelkläder för att skydda din kropp. Undersök din motorcykel innan du kör. Var noga med att följa trafikregler!

Motorcykeln är en symbol för frihet och ett självständigt liv!

Video - Allmän information om Motorcyklar

Här kan du kika på 10 nya Yamaha motorcyklar!