5 intressanta fakta om Vintergatan

Den galax som vår planet befinner sig i går under namnet Vintergatan. Den här galaxen kan ses med blotta ögat från jorden. Om du bara befinner dig på en plats som är långt från artificiellt ljus så bör du se ett ljust band på natthimlen. Det är Vintergatan!

Vintergatan har fascinerat oss människor i alla tider. Inte så konstigt att vi har konst och poesi om denna galax och vad som finns i den. Galaxen som är enorm väcker känslor och tankar och en hel del fantasi.

Men nu lägger vi fantasin åt sidan och ser på intressanta fakta om Vintergatan!

1. Det går att se Vintergatan utan teleskop

Du kan se Vintergatan med blotta ögat om du kikar upp mot himlen en mörk natt. Är du bara långt från lampor så syns galaxen som en ljus strimma. Det går också att se galaxen Adromeda på detta vis. Utöver Vintergatan och Adromeda så finns det inga andra galaxer som vi människor kan se på detta vis.

2. Bubblor av gas

Vintergatan beskrivs som en slags blåsbälg som blåser ut massiva bubblor som innehåller extremt het gas och små energipartiklar.

3. Astronomer trodde att Vintergatan vad det hela

Astronomer trodde länge att Vintergatan var det enda som fanns i uiversum. Men för cirka 100 år sedan så började nya teorier göra intåg i denna vetenskap och idag så ses Vintergatan som en av många galaxer i rymden.

4. En kollision förväntas

Forskare antar att Vintergatan förr eller senare kommer att kollidera med en annan galax. Vad som händer då är det inte så många som vill tänka på…

kollision galax

5. Majoriteten av Vintergatan är osynlig

Cirka 90 procent av Vintergatan är osynlig. Denna del kallas för svart materia inom vetenskapen.

Vintergatan snurrar med en hastighet på omkring 270 km per sekund. Vi lever i denna galax och kan se den med blotta ögat från jorden på natten. Vintergatans samling av stjärnor, damm och gas fascinerar och förundrar. Vi är långt från att klurat ut precis allt som finns därute i denna galax och under kommande år lär det komma mer information i takt med att vi får bättre undersökande instrument och lär oss mer om vår rymd.

Vintergatan - Intressanta bilder

Vintergatan - Frågor och svar

När stjärnor dör så skapas svarta hål. I maj 2022 så upptäckte forskare ett svart hål som fick namnet Sagittarius A. Detta hål ligger i mitten av Vintergatan. Forskare tror att detta är strukturen för alla galaxer.

Ja, om du ser till att vara bortom lampor och belysning från hus så kan du en mörk natt se en ljus strimma på natthimlen. Det är Vintergatan.

Sirius, Hundstjärnan, räknas som den starkaste stjärnan i Vintergatan som vi ser på natthimlen från jorden.

Professor Jacobus Cornelius Kapeteyn var en holländsk astronom som studerade Vintergatan. Han var en av de första att tala om mörk materia. Den information som Kapeteyn tog fram ledde till att Bertil Lindblad och Jan Oort långt senare kunde konstatera att Vintergatan roterar.

Video - Allmän information om Vintergatan

Res till Vintergatans centrum i denna film!