8 intressanta fakta om Lego

Barn och vuxna älskar LEGO. Det här är en leksak som aldrig går ur tiden och som är så mycket mer än ett roligt tidsfördriv. Synd att Danmark inte var Sverige då leksaken en gång uppfanns i vårt grannland. Vi hade gärna lagt LEGO till vår lista med stoltheter som Absolut och IKEA.

Men nu kan du förstås känna den nordiska stoltheten när du låter ditt barn njuta av ett nytt paket Lego. Dessutom är det ju spännande att resa till Danmark för att besöka Legoland och leva ut legoruset hela vägen.

Här ska vi se på några spännande fakta om LEGO som du kanske inte känner till sedan tidigare…

1. LEGO grundades i Danmark

LEGP grundades i Danmark år 1932 av Ole Kirk Christensen. Det var hans son Godtfed Kirk Christensen som skapade byggsystemet som vi tänker på när vi hör ordet LEGO idag. LEGO står för Leg som är det danska ordet för lek och Godt som är det danska ordet för gott. God lek med andra ord. Idag kallas företaget för The LEgo Group och det har sitt säte i Billund som ligger på Jylland i norra Danmark.

2. Första minifiguren kom år 1978

Det dröjde ganska länge innan Lego blev mer än byggklossar. År 1978 kom den första minifiguren och sedan dess har det släppts fler av dessa gubbar. LEGO-gubbarna har fått mer liv via filmer som Ninjago och de är karaktärer som barn leker med som en del av byggleken.

legogubbar

3.  Taj Mahal är ett av de största LEGO-seten

Om du är på jakt efter ett LEGO-set med otroligt många bitar ska du leta efter Taj Mahal. Det har fått titeln som det största Lego setet med över 5900 bitar! Modellen imponerar inte bara med så många bitar och avancerat bygge. Den ger också en väldigt vacker byggnad när du är klar.

4. Under julsäsongen säljs 30 set per sekund

När det blir dags för vinterns helger är det många som vill köpa lego som present till sina barn. Inte så konstigt kanske med tanke på all ledighet under den tiden på året. Med LEGO har ungarna något att syssla med. Det sägs att det säljs 30 lego set per sekund i världen under denna period. Normalt säljs det omkring 8 set per sekund i världen.

5. Första Legoland öppnades i Danmark

Idag finns det flera Legoland i världen. Men det allra första öppnades år 1968 i Billund i Danmark. Detta är ett mycket populärt Legoland där det finns hotell. Det är bra för det kan vara svårt att hinna med allt som finns att göra i den nöjesparken utan att övernatta.

legohus

6. Det första legohuset i äkta storlek

Sedan lanseringen på 1930-talet har folk hittat på spännande byggprojekt med LEGO. Ett äkta hus i verklig storlek byggdes år 2009 av James May i Surrey i England. För att bygga ett hus med Lego så fick han använda sig av 3.3 miljoner legobitar!

Här är ett annat exempel på legohusbygge:

 

7. LEGO från förr passar med LEGO från idag!

Om fina föräldrar och farföräldrar har sparat sitt Lego från 1956 och framåt så kan du använda det med ditt Lego. En legobit från 1956 passar perfekt med en legobit från 2022!

8. Legogubbar med tvåsidiga huvuden

Om du ser tillbaka på klassiska legogubbar så har de ansikte på en sida. Detta förändrades då Quirrell från Harry Potter blev legogubbe. Detta är den första legogubben med ett huvud med två sidors design.

Det finns så mycket att säga om Lego och du har säkert din egen berättelse att lägga till. Det är svårt att hitta någon som aldrig har njutit av denna leksak. Idag ser vi också att legobyggandet kryper upp i åldrarna med mer avancerade lego satser för äldre barn.

LEGO är en leksak som är här för att stanna. Med modern utveckling så har Lego också jobbat med att ge oss säkrare plast utan gifter. Det finns otroligt många färger, former och möjligheter. Om du ännu inte har upptäckt LEGO är det verkligen hög tid att du gör det nu!

Lego - Intressanta bilder

Lego - Frågor och svar

Det ursprungliga klassiska Legoland finns i Billund på Jylland i Danmark. Utöver detta finner du Legoland i Kalifornien, Florida, Malaysia, Dubai, Tyskland, Japan och Windsor.

Det går bra att ta med Lego i handbagaget på flygplan. För säkerhetens skull är det inga problem. Men du bör tänka på hur stort ditt set är och om det går plats i väskan!

Det finns svårare Lego set som passar bra för vuxna. Vanliga legobitar är också av intresse för kreativa vuxna som tycker om att skapa fritt med byggbitarna.

Det finns 8 Legoland runtom i världen.

I och med att Lego har monopol på sitt märke så kan de ta de priser de vill ha. Det finns numera kopior som cirkulerar men alla vet att Lego är något alldeles särskilt. Så på grund av deras status så kostar legot som det gör.

Du kan använda presentkort för butiker som säljer Lego. På så vis kan vi säga att det finns LEGO presentkort.

Du kan limma ihop legobitar men då har du ju förstört möjligheten att bygga med dem igen.

Det går inte att säga för folk har ju sina personliga favoriter. En person tycker att ett lego set med mest bitar är bäst, en annan vill ha något som blir vackert att ställa fram som prydnad.

I och med att forskning visar att man kan öva upp sitt IQ så kan Lego vara en hjälp. Särskilt för barn som med hjälp av Lego lär sig tänka kreativt och komma upp med nya lösningar.

Det säljs fler än 220 miljoner Lego set runtom i världen varje år.

Det finns över 19 000 Lego set och fler blir det. Men alla set fortsätter ju inte att produceras och därmed finns det också samlare av Lego som är ute efter äldre set som inte längre finns i handeln.

Lego - Rekommenderade produkter

Här har vi ett fantastiskt LEGO paket som ger en massa bygge om och om igen.
790 bitar med allt som behövs för att bygga saker som syns i fantasin.

Lego - Relevanta tjänster

Res till Legoland och upptäck hur Lego kan användas på ett kreativt sätt!

Lego - Viktiga referenser

Studier har visat att LEGO under åren har avanancerat. Både vad gäller möjliga byggen och vad gäller utseendet och namnen på set och delar.
Idag är LEGO så pass stor del av vår kultur att det till och med finns studier om detta.

Video - Allmän information om Lego

Här är en dokumentär som visar dig hur legobitar blir till!

Lego - Erbjudanden och nyheter

2022-11-13 LEGO bygger ut i Billund. Huvudkvarteret i Billund byggs ut för att få plats med 1900 medarbetare. Billunds borgmästare var med när marken för den nya byggnaden invigdes. Tanken är att området också ska fungera som en inspirerande plats för unga att lära sig mer om hållbarhet. Läs mer