7 intressanta fakta om matcha

Har du också hört om supertet som stimulerar som kaffe men som är hälsosamt för din kropp? Idag är det många som börjar med matcha te för att det är bra för hälsan men som upptäcker att det också kan vara riktigt gott.

Du kan enkelt komma igång med matcha. Allt du behöver är matcha pulver och kokande vatten. Drick som det är eller söta med din favoritsötning. Var dock noga med att dricka vid rätt tidpunkt och att inte överdriva. Matcha kan nämligen verka kraftfullt som avgiftning på din kropp.

Här ska vi se på några spännande fakta om matcha te såväl som vanliga frågor som du bör ha svar på innan du drar igång med ditt matcha drickande!

1. Matcha är känsligt för direkt solljus

Cirka 30 dagar innan matcha skördas för att malas ner till matcha pulver så täcker bonden plantorna för att skydda dem mot solen. Det här är viktigt att veta för du måste också skydda ditt matcha te mot solljus. Skydda matcha pulvret mot direkt solljus genom att förvara det i en box eller påse som inte är genomskinlig!

2. Gör matcha latte med mjölk eller substitut

Du kan göra en matcha latte genom att addera mjölk. Det går att skumma för att få samma känsla som du har då du dricker en kaffe latte. Om du inte vill dricka matcha med komjölk går det bra med substitut. Dessutom finns det färdiga pulver som innehåller kokosmjölk som kommer att ge den skummiga konsistensen då du häller på vatten.

3. Matcha te är rikt på antioxidanter

Med matcha te får du en grön boost och en massa fina antioxidanter som kan göra din kropp väl. Det finns studier som visar att matcha har mer antioxidanter än vanligt grönt te. Ta en titt på våra källor för att läsa mer om en sådan studie. Det kan vara så att produktionen av matcha pulver har något med detta att göra.

matcha antioxidanter

4. Matcha är bra för ditt blodtryck

Katechiner är ett ämne som kan dämpa peptidhormonet angiotensin i kroppen. Det är kan vara något som leder till att kroppens blodtryck kan regleras på ett bättre sätt. Men tänk på att inte överdriva. Det finns också varningar för att för mycket katechiner kan ge en skadlig effekt på levern.

5. Matcha te görs av tencha blad

Matcha pulver görs av tencha-blad. Tencha växten finns i Japan och det är därför som matcha också kallas för grönt japanskt te. Bladen skuggas som vi nämnt ovan för att bladen inte ska torka ut och bli bittra. Det beror på att minskat solljus leder till att katekininnehållet blir mindre.

Bladen ångas och torkas därefter. De kommer till sist att förädlas till flingor och malas ner till det pulver som du kokar matcha te med.

6. Torra blad ger mer av de nyttiga ämnena

Det går förstås att göra matcha te med blad som inte malts ner till pulver men det finns ingen anledning till att göra på detta sätt. Det har nämligen visat sig att du får i dig mycket mer av det nyttiga i matcha te om du använder det malda pulvret.

kopp matcha

7. Matcha kan fungera för viktnedgång

Du kan gå ner i vikt med matcha te och faktum är att grönt te ofta ingår i kosttillskott som ska hjälpa med viktnedgång. Det finns studier som har visat att grönt te kan vara en hjälp för att du ska bränna fler kalorier genom att förbättra din metabolism. Men kom ihåg att det kommer att krävas mer än en kopp matcha per dag för att du ska gå ner i vikt snabbare.

 

Matcha är ett te som har blivit väldigt populärt i takt med att fler får upp ögonen för så kallad superfood. Matcha pulver är en form av superfood som du kan använda för te såväl som för bakning och matlagning.

Många väljer att ersätta kaffe med matcha för den stimulerande effektens skull men det ena måste ju inte utesluta det andra. Du kan köpa ett litet paket med matcha för att testa och om du tycker om drycken och mår bra av den kan du spara pengar på att köpa billig matcha i större mängd.

Matcha - Intressanta bilder

Matcha - Frågor och svar

I och med att matcha är ett grönt te och kan påverka din matsmältningsprocess så kan det vara så att du får bättre ruljans på den. Därmed kan det bli så att du upplever att du måste gå på toaletten oftare och det särskilt efter att ha druckit en kopp matcha te.

Den största skillnaden ligger i att vanligt te odlas i solen medan matcha tebladen skuggas under de sista odlingsveckorna. Dessutom har matchapulver en lysande grön färg medan vanligt grönt te är mer brungrönt.

Matcha kommer ursprungligen från Kina men spreds med munkar till Japan. Idag är det Japan som är den största producenten av matchapulver för te.

Matcha te smakar lite som varm vetegräsjuice och när du tillför ett pulver med kokos så får du en liknande smak fast mer len. Dessutom kommer skummet att göra att matchan känns lite mjukare att dricka då den är gjord som latte.

Matcha som har blivit för gammal får en gulaktig färg. Dessutom tappar den sin distinkta doft. Det luktar inget. Om smaken är väldigt bitter så kan det också bero på att ditt matchapulver har nått bäst före datum sedan länge.

Förvara ditt matcha te pulver i en försluten container eller i den påse som det kommer i om det går att försluta den väl. Undvik också att förvara matcha i direkt solljus.

Om du har ställt en påse med matcha på hyllan så kommer den att hålla sig i cirka ett års tid. Men ta en titt på pulvret och bekräfta att det har en fin grön färg samt en distinkt doft innan du gör ditt te med det.

Grönt te sägs vara bra mot hudinflammationer såväl som hudcancer. Matcha te är särskilt rikt på antioxidanter som kan motverka hudens åldrande genom att kämpa mot fria radikaler.

Matcha är som bäst i pulverform. Om du skulle göra te med blad som inte malts skulle du inte få ut lika mycket av det. Dessutom är det mycket lättare att göra dryck med det fina pulvret.

Det går bra att dricka matcha varje dag men låt bli att överdriva. Du bör också vara lite försiktig med att dricka matcha på tom mage då detta kan få en alltför kraftfull effekt.

Matcha som exponeras för värme blir brunt. I och med att matcha inte bör hettas för mycket så ska du vara försiktig med de temperaturer du utsätter pulvret för.

Varmt matcha te kan du förbereda och förvara i termos. Om du vill dricka kall matcha kan du förbereda den och ställa in i kylen för att sedan plocka fram då det blir dags att servera.

Det är antioxidanterna som finns i matcha som har en antiinflammatorisk effekt vilket gynnar matsmältningen. Dessutom ökar detta ämne cellernas metaboliska hastighet.

Bästa tiden för matcha är morgon eller tidig eftermiddag precis innan en måltid. Om du är känslig för koffein ska du inte dricka matcha te efter 14.00 eftersom detta kan störa din sömn.

Det går bra att blanda matcha med ditt favoritkaffe. Detta kan ge en unik och god smak såväl som den kick du är ute efter.

När du dricker matcha så kan det öka produktionen av magsyra och det är inte alltid så bra om du är på fastande mage. Men om du ska äta direkt efter att ha druckit ditt matcha te på tom mage så bör det inte vara några problem med detta.

Matcha smakar ungefär som varm vetegräsjuice. Smaken kan vara lite bitter vilket du motverkar genom att tillsätta lite kallt vatten.

Välj en sort från Japan och gärna organisk matcha. Ta en titt på bäst före datum så att du inte får gammal matcha. Det kan vara klokt att köpa en mindre förpackning om du aldrig har testat matcha te förr.

Många väljer att dricka matcha te varmt men precis som kaffe och te så går det bra att göra kall matcha med isbitar och valfri sötning. Det kan vara smart när det är en varm sommardag och du känner för något läskande som piggar upp.

Om du odlar matcha kan du göra ditt eget matcha pulver. Detta gör du genom att skörda bladen, ånga, kyla ner och torka. Plocka bort allt som inte är blad och mal sedan ner till ett fint pulver.

När du är gravid ska du inte överdriva med koffein. Om du dricker en kopp matcha per dag är det ingen fara. Vissa dagar kanske du dricker två koppar men mer än så är inte att rekommendera vad gäller matcha för gravid.

Du kan blanda en halv tesked till en full tesked med en kopp hett vatten.

En kopp matcha te har cirka 40 mg koffein. Jämför det med en kopp kaffe som har cirka 100 mg koffein per kopp!

Matcha - Rekommenderade produkter

Det här är ett matcha pulver som är enkelt att använda direkt i koppen.
Ett matcha latte pulver med smak av kanel och vanilj redo att blanda.

Matcha - Viktiga referenser

Denna studie visar att matcha har 3 gånger mer antioxidanter än grönt te.
Denna studie ser närmre på effekten av grönt te på blodtryck.
För mycket katechiner kan leda till leverskador enligt denna EU-studie.

Video - Allmän information om Matcha

Här kan du se hur du gör en kopp matcha latte hemma.