8 intressanta fakta om hästar

En del beskriver detta djur som elegant och otroligt vackert. Andra fokuserar mer på hur hästar i alla tider har hjälpt oss människor. Vi kallar ju till och med fordons styrka i motorn för hästkrafter vilket säger en hel del om hur viktigt detta djur har varit för oss människor för transporter.

I modern tid så är hästar också viktiga för vår mentala hälsa. Det finns särskilda terapier för barn och vuxna som går ut på att hantera och umgås med hästar. De har också använts flitigt för att få fram serum mot ormbet med hjälp av deras blod efter exponering för gift.

Låt oss kika lite närmre på fler intressanta fakta om hästar…

1. Hästar är snabba

När en häst börjar gallopera så ligger hastigheten på omkring 43 km/h men hästar kan ta sig fram mycket snabbare än så. Man har uppmätt hastigheter på nära 90 km/h hos galloperande hästar!

2. Hästar har blinda vinklar

Eftersom hästens ögon sitter på sidorna av deras huvuden så har de blinda vinklar och områden som de inte kan se som vi människor gör. En häst kan bara göra bedömning av avstånd framåt. Ögonen är stora och därmed kan de lätt skadas. Om hästens öga skadas så leder det till synnedsättning och försämrad prestation.

3. Det finns många olika raser

Det finns många olika typer av hästar. Du känner säkert till ponnys och att det finns varmblod och kallblod. Men visset du att det finns omkring 350 olika raser som har avlats fram runtom i världen?

4. Hästar trivs i flock

Eftersom hästar är ett villebråd i det vilda så trivs de i flock tillsammans. På grund av detta så är de sociala banden mellan hästar mycket starka. De sociala relationerna styr hur flocken fungerar. Här kan faktiskt människor ingå och ta en ledande plats.

5. Hästar kan inte sparka i sidled

Något som är bra att veta om du ska hjälpa till med att kratsa hovar på en häst är att den inte kan sparka i sidled. Så länge som du står på sidan av hästen och inte bakom så kan du alltså inte få en spark mot dig.

6. Hästar kan lära barn att inte ge upp

Hästar har en förmåga att lära barn att fortsätta försöka och inte ge upp på ett helt naturligt sätt. Det är också en anledning till att de ofta används som en form av terapi för barn och ungdomar. Hästterapi kan också fungera för vuxna för att behandla ångest och andra mentala problem.

7. Hästar känner igen andra hästar på doften

Hästar använder sitt luktsinne för att kunna avgöra vem som är vem i flocken. På så vis kan de också känna igen människor.

8. Hästar är lättskrämda

Det räcker att en fågel flyger in bland ett gäng hästar och så bär det av. I och med att hästar är så lättskrämda så är det viktigt att närma sig detta djur lugnt och tryggt. Du bör alltid röra dig på ett genomtänkt sätt omkring en häst för att inte få den att uppleva rädsla och försöka fly. Det drar med sig resten av flocken!

Oavsett om du har ägnat timmar i stallet eller inte så har du säkert respekt och uppskattning för hästen som djur. Idag använder vi bilar men det finns fortfarande situationer då hästen är vårt bästa val för att ta oss fram eller flytta på saker.

Hästar underhåller oss också med sport och de fascinerar med sin vackra fysik och unika förmåga att röra på sig snabbt och smidigt. Hoppas att du har haft glädje av dessa fakta om hästar!

Hästar - Intressanta bilder

Hästar - Frågor och svar

Hästar kan äta selleri. Det är en grönsak med många mineraler som är helt ofarlig för en häst att sätta i sig.

En häst i god form kan med trav ta sig upp till 65 km på en dag.

Om du är van ryttare kan du fortsätta rida som gravid med lyhördhet för vad du orkar med och klarar av. Det är dock inte att rekommendera att börja med en ny sport då du är gravid.

En sadel utan trä kan vara bra för hästar med vidare rygg. Den kan också vara lättare för dig att sadla på och en del tycker att det är bekvämare att rida med sadel utan trä.

Om du får ont i vaden av att rida så kan det bero på att du har sträckt dig.

Det beror lite på typ av häst, men medellängden för hästar ligger på 25-30 år.

Det är inte ett måste men hästar trivs tillsammans med andra hästar då de är flockdjur. Det kan definitivt leda till bättre hälsa för hästen om den får vara med andra hästar.

Hästar ser blått och gult bäst. De kan inte se rött. De är alltså inte helt färgblinda men ser inte som vi människor gör.

Hästar måste inte vara inomhus om vädret är milt och de har platser att ta skydd i en hage. Men om det finns risk för stöld eller om det kommer att bli riktigt uselt väder är det bra att låta hästarna vistas i ett stall på natten.

Hästar sover inte längre perioder eller på natten. De har flera perioder av sömn under ett dygn. Hästar i stall sover i enlighet med den aktivitet som är omkring dem och då är det ganska vanligt att de sover tidig morgon eller på kvällen.

Engelskt fullblod är en ras som är mycket snabb. Den snabbaste hästrasen sägs vara American Quarter Horse.

Eftersom hästar bör få sina hovar behandlade åtminstone var åttonde vecka så är det också det tidsintervall som kan ses som det längsta för byte av hästskor. Men normen är att man byter hästskor var 5-6 vecka. Det här beror lite på hästens aktivitet och vad den används till.

Det är möjligt att rida två vuxna på en häst men det är inte att rekommendera. Eftersom viktfördelningen inte blir optimal så kan hästen skadas av detta.

Det är ganska vanligt att tvätta hästen två gånger per år. En på våren och en på hösten. Det går att tvätta oftare men det är viktigt att tänka på vattnets temperatur för att inte kyla ner hästens muskler för mycket.

Hästar kan dricka vatten och föl dricker mjölk från sto. Det finns de som menar att lite vinäger eller sötmedel i vattnet kan locka en häst att dricka mer.

Hästar kommunicerar med kroppsspråk och med röst. Kroppsspråket är det viktigaste. Med knappt märkbara rörelser kan de varna varandra. Hästar kan också kommunicera med oss på detta vis. Om du lär dig vad hästen menar då den vänder på huvudet och rör på örat så förstår du hästspråket!

En häst av feminint kön kallas för sto.

En häst graviditet som kallas för dräktighet pågår under cirka 11 månader tid. Men en häst kan vara dräktig en månad till innan det blir dags för fölning.

Hästar - Viktiga referenser

Här kan du läsa mer om hästögons fysiologi.
Här kan du läsa mer om olika typer och raser av hästar.

Video - Allmän information om Hästar

Musik med hästtema som har avslappnande effekt.