11 intressanta fakta om kreditkort

Vad vet du om kreditkort? Idag är de en självklarhet i ett samhälle där politiker och ekonomiska influenser vill få bort kontanter. Med kreditkortet kan du handla trots att du inte har pengar på banken och det fungerar i butiker såväl som online.

Kreditkortet har förändrat hur vi ser på shopping och det är gjort för att fungera i hela världen. Det finns förstås risker med att använda ett kort, eller nummer, för att skicka pengar men kreditkorten har säkerhetssystem.

Här är intressanta fakta om kreditkort som du kanske inte var medveten om…

1. Kreditkort kan inkludera försäkringar

När du beställer ett kreditkort från din bank så kan tjänsten inkludera försäkringar. Det kan vara allt från stöldförsäkring till ekonomiska garantier.

2. Kreditkort för resor

Det finns olika typer av kreditkort som kan ställas ut av företag. Du kan till exempel skaffa ett kreditkort för resor där du kommer att få förmåner genom att använda kortet då du beställer dina resor.

3. Kreditkort har en kreditgräns

När du får ett kreditkort kommer det att ha en gräns för din kredit. Det vill säga en gräns för hur mycket du kan handla med det utan täckning på ditt konto.

4. Gratis kreditkort är inte gratis

När ett kreditkort benämns som gratis så har det med årsavgiften att göra. Du får då ett kredirtkort utan årsavgift men andra avgifter för din kredit tillkommer.

5. Kreditkort är vanligtvis utan ränta

Även om ett kreditkort i grund och botten är ett kort som ger dig korta lån från månad till månad så är det väldigt sällan som ränta läggs till på köpen.

6. Kreditkortbolagen tjänar en tusenlapp per person

Snittet för intäkt per person som kreditkortbolagen har ligger på omkring 1000 kronor per år.

7. Kreditkort kan ge förmåner

När du handlar med ett kreditkort kan det ge flera förmåner. Du kan som nämnt få extra försäkringar med detta. Desstom kan du med vissa kreditkort för vissa köp få längre garantitid för köpet.

8. VISA och MasterCard är störst

Det finns flera olika kreditkortsbolag men de allra största i Sverige är VISA och MasterCard. Detta är också de största märkena internationellt så du kan använda ditt kort i andra länder såväl som för internationella köp online.

VISA

9. Nivå på årsavgift

Normalt sett så ligger årsavgiften för kreditkort på 300-500 kronor. Det finns högre avgifter och så kan du få gratis kreditkort utan årsavgift.

10. Kreditkort för studenter

När du studerar kan du välja ett kreditkort som är särskilt för dig. Det kommer att ha lägre avgifter och kan också komma med bonusar som gör att du kan spara pengar på dina inköp.

11. Köp med kreditkort ska betalas

En gång per månad kommer räkningen för kreditkortköpen du gjort förra månaden. Det här systemet fungerar bara om du har intäkter som täcker för ditt kreditkort. Det går att sätta gränser så att du inte kan handla för mer än vad du har täckning för med dina inkomster.

Idag är det få som inte har kreditkort och det är bekvämt att korten accepteras precis överallt. Med kreditkort kan du leva kontantfritt men det går förstås fortfarande bra att använda kreditkortet i en bankomat för att plocka ut kontanter.

Kreditkorten har olika regler och förmåner och det är viktigt att du väljer det som är bäst för dig. Ta alltid en titt på räntekostnader såväl som årskostnad samt bonusar och andra förmåner du kan få med ditt kreditkort.

Kreditkort - Frågor och svar

Ja det kan du. Men det kan vara så att du ska låsa upp det för köp utomlands.

Det är möjligt men du får inte samma villkor för följande kreditkort om det första påverkar dina resurser på ett märkbart sätt. Med varje kreditkort du får så sänks din kreditvärdighet.

Det ser du på baksidan av kortet. Normalt sett får du ett nytt kort automatiskt från din kreditkortutgivare.

Med ditt kreditkort kan du handla online och då du står utan kontanter. Det kan också ge dig fördelar som bonusar och försäkringar.

Det går som regel inte att få kreditkort med betalningsanmärkning. Undantaget är om du kan bevisa att din ekonomi är solid och kreditkortet utfärdas av ett bolag som kan undersöka detta.

Det finns många olika typer av kreditkort i Sverige. De flesta av dessa är varianter av VISA eller MasterCard och har olika villkor och fördelar.

Varje kreditkort kommer att påverka din kreditvärdighet negativt. Om du inte betalar dina kreditkorträkningar i tid så kan det sänka din kreditvärdighet avsevärt.

På 1920- och 1940-talet började NK i Stockholm med små mässingsbrickor som var en form av kreditkort.

Den som kan uppvisa förmåga att betala en kredit kan ha kreditkort. Personer som inte har stadig inkomst kan få ett debitkort som bara kan dra det som faktiskt finns på bankkontot.

Det är en lista av de köp du har gjort med ditt kreditkort. Detta kan skrivas ut på papper eller ses digitalt.

Ja, du kan lägga till kort för betalning med Swish.

Om du har studentlån och ingen annan inkomst kan du inte få kreditkort som student. Men om du jobbar extra och har en stadig inkomst finns det särskilda kreditkort som kan vara bra för studenter.

Det beror på vilken typ av bonus du vill få. Enklast är att jämföra kreditkort med bonus för att hitta det bästa för dig.

Kreditkort - Relevanta tjänster

Här kan du läsa mer om hur MasterCard kreditkortet fungerar.
Här kan du läsa mer om hur kreditkortet VISA fungerar.
Här är mer information om Amex i Sverige, kreditkortet American Express.

Video - Allmän information om Kreditkort

Här är en guide om kreditkort.