bilnycklar

Allt du behöver veta om bilnycklar!

Vi tänker inte så ofta på nycklarna till bilen. Det är när de försvinner som hela världen stannar och alla tankar kretsar omkring bilnyckeln. Oavsett om du har en äldre bil som du aldrig tänker byta ut eller just har köpt en modern elbil så kan det vara klokt att förstå lite mer om bilnycklar.

Inte minst när det är så att du ska sälja ditt fordon. När du har en bil som inte fungerar och som därmed står parkerad månad ut och månad in på din tomt så kan ju bilnycklar lätt försvinna för att ingen tror att de behövs. Men låt oss säga att du väljer att sälja defekt bil med en tjänst online. Då behöver du ha nycklarna till hands!

Visste du till exempel att du som säljer en bil bör lämna reservnyckeln till köpare utan någon extra kostnad?

Vad vet du om bilnycklar?

Bilnycklar har utvecklats avsevärt under åren. De har gått från att vara enkla metallnycklar till sofistikerade elektroniska enheter. Att förstå de olika typerna av bilnycklar, deras funktioner och hur man byter ut eller duplicerar dem kan spara tid och pengar.

Låt oss reda ut begreppen så att du verkligen förstår vad som gäller för din bil nyckel oavsett om du vill sälja din bil, köper en begagnad kärra eller har tappat bort reservnyckeln.

Typer av bilnycklar:

Traditionella metallnycklar

Traditionella metallnycklar är den enklaste och äldsta typen av bilnyckel. De är rent mekaniska och fungerar genom att rikta in stiften i bilens tändningslås.

Fördelar:

 • Lätt att duplicera
 • Billigt att byta ut

Nackdelar:

 • Brist på säkerhetsfunktioner
 • Inga fjärrfunktioner

Transpondernycklar

Transpondernycklar har ett litet chip inbäddat i nyckelns plasthuvud. Detta chip kommunicerar med bilens startspärrsystem för att låta motorn starta. Du får till exempel knappa in en kod i bilen och om din nyckel korresponderar till denna kod så kan du starta motorn.

Fördelar:

 • Förbättrad säkerhet
 • Förhindrar heta kablar

Nackdelar:

 • Dyrare att byta ut
 • Kräver programmering

Fjärrnyckelbrickor

Fjärrnyckelringar kan låsa och låsa upp bildörrarna på distans och kommer ofta med ytterligare funktioner som att öppna bagageluckan eller aktivera billarmet. De fungerar vanligtvis tillsammans med en traditionell eller transpondernyckel.

Fördelar:

bekvämlighet

Ytterligare egenskaper

Nackdelar:

 • Batteriberoende
 • Dyrt att byta ut eller reparera

 

bilnyckel på bord

Smarta bilnycklar

Smarta bilnycklar använder en närhetssensor för att låsa upp bilen och tillåta tryckknappsstart utan att sätta i en nyckel. De används vanligtvis i moderna och lyxiga fordon.

Fördelar:

 • Hög bekvämlighet
 • Avancerade säkerhetsfunktioner

Nackdelar:

 • Dyrt att byta ut
 • Sårbar för hacking

Byte av bilnycklar

Att byta ut bilnycklar kan vara enkelt eller komplicerat. Det här beror förstås på den typ av  bil nyckel som du har. En ny nyckel till bilen måste inte vara en komplicerad sak men det händer förstås att enbart en auktoriserad verkstad kan ta hand om detta och då kan det blir dyrt.

Rent allmänt så behöver du:

Identifiera din nyckeltyp: För att kunna beställa ny nyckel till bilen så måste du ta reda på om du har en traditionell nyckel, transpondernyckel, fjärrnyckelbricka eller smartbilnyckel.

Kontrollera din garanti eller försäkring: Vissa garantier eller försäkringar täcker ny bilnyckel.

Besök en låssmed eller återförsäljare: För traditionella nycklar kan en låssmed vanligtvis skapa en dubblett. För transpondernycklar, fjärrnyckelbrickor och smarta nycklar kan du behöva besöka en återförsäljare eller en specialiserad låssmed.

Ha ditt fordonsidentifikationsnummer (VIN) redo: VIN-numret är viktigt för nyckelbyte. Detta särskilt för transpondernycklar och smarta nycklar.

Programmering: Transpondernycklar, fjärrnyckelbrickor och smarta nycklar kräver ofta programmering för att synkronisera med din bils säkerhetssystem. Detta kan vanligtvis göras hos en återförsäljare eller av en kvalificerad låssmed.

Om du vill ha ett lågt beställa ny nyckel till bilen pris så bör du jämföra alternativ. Ibland är det också möjligt att få rabatt om du ber om detta.

ny bilnyckel
Äntligen en ny bilnyckel!

Duplicera bilnycklar

Att duplicera bilnycklar är vanligtvis enklare och billigare än att byta ut dem.

Här är stegen:

 • Traditionella nycklar: Ta med din befintliga nyckel till en järnaffär eller låssmed. De kan enkelt göra en dubblett.
 • Transpondernycklar: Besök en låssmed eller återförsäljare. Du måste tillhandahålla din befintliga nyckel och eventuellt ditt VIN för programmering.
 • Fjärrnyckelbrickor och smarta nycklar: Dessa kräver speciell utrustning för duplicering. En återförsäljare eller specialiserad låssmed är din bästa insats.

Tips för bilnyckelvård

Precis som att du tar hand om lacken och inredningen så bör du sköta om dina bilnycklar. De har också ett värde och inte minst för dig i din vardag!

Några bra saker att göra är:

 • Behåll en reserv: Ha alltid en reservnyckel för att undvika besväret och kostnaden för att beställa ny nyckel till bilen.
 • Byt ut batterier regelbundet: För fjärrnyckelringar och smarta nycklar ska du byta ut batterierna med jämna mellanrum för att säkerställa att de fungerar när det behövs.
 • Undvik fysisk skada: Behandla dina nycklar varsamt. Undvik att tappa dem eller utsätta dem för fukt.
 • Använd nyckelskydd: Nyckelskydd kan hjälpa till att förhindra skador på de elektroniska komponenterna i transpondernycklar, fjärrnyckelbrickor och smarta nycklar.

Observera: När du ser på ny bilnyckel pris så måste du fråga om du får en fullvärdig nyckel för priset. Ibland måste nyckelns programmering synkas med bilen för att fungera helt ut. Detta beror på bilmodell. I sådant fall kan det kosta mer än om du får en nyckel som bara kommer att fungera delvis. Detta kan låta märkligt men är faktiskt något som sker så ställ alla frågor innan du tackar ja till erbjudandet!

öppna bilen
Ta hand om din bilnyckel

Snabb jämförelse av de vanligaste bilnycklarna:

Funktion Traditionella metallnycklar Transpondernycklar Fjärrnycklar Smarta nycklar
Beskrivning Enkla mekaniska nycklar Nycklar med inbyggda chip Nycklar med fjärrfunktioner Proximity-baserade smarta nycklar
Säkerhet Låg Hög Måttlig Mycket hög
Bekvämlighet Grundläggande Måttlig Hög Mycket hög
Ersättningskostnad Låg Måttlig till hög Hög Mycket hög
Kopieringens enkelhet Lätt Måttlig Måttlig Svår
Batteriberoende Nej Ja (chip behöver ström) Ja Ja
Vanliga funktioner Mekanisk låsning/upplåsning Immobila system Fjärrlåsning/upplåsning, bagageutlösning Proximity-låsning/upplåsning, knappstart
Programmering behövs Nej Ja Ja Ja
Sårbarhet Lätt att kopiera Mer säker, kan hackas Batterifel, kan hackas Signalstärkning, hackning
Användning Äldre fordon De flesta moderna fordon Många moderna fordon Lyx och nyare fordon

 

6 frågor och svar om bilnycklar:

1. Vad är en “switchblade”-nyckel och hur fungerar den?

Svar: En switchblade-nyckel är en typ av bilnyckel där metallnyckelbladet fälls in i plastnyckeln, liknande en fickkniv. När en knapp på nyckelbrickan trycks in fälls nyckelbladet ut. Denna design kombinerar funktionerna hos en traditionell nyckel och en fjärrnyckelbricka till ett kompakt och bekvämt paket.

2. Kan jag använda min bilnyckel för att öppna en annan bil av samma modell?

Svar: Nej, bilnycklar är specifikt kodade för varje fordons unika lås- och tändningssystem. Även om två bilar är av samma modell kommer deras nycklar att ha olika koder och fungerar inte omväxlande. Detta beror på de unika snitten av nyckeln och, när det gäller transpondernycklar, den unika elektroniska kodningen.

3. Vad händer om min bilnyckel blir blöt?

Svar: Om en traditionell metallnyckel blir blöt kommer den inte att påverkas. Men om en transpondernyckel, fjärrnyckelbricka eller smartnyckel blir blöt, kan det potentiellt skada de elektroniska komponenterna. Det är bäst att torka nyckeln omedelbart och vid behov byta ut batteriet. I vissa fall kan en placering av nyckeln i en skål med ris hjälpa till att absorbera fukt och förhindra skador.

Så kan du reparera en blöt bilnyckel:

 

4. Finns det miljövänliga alternativ för bilnycklar?

Svar: Även om traditionella och elektroniska bilnycklar inte är miljövänliga i sig så utforskar vissa tillverkare hållbara material för nyckelbrickor och förpackningar. Dessutom kan digitala nycklar som nås via smartphones minska behovet av fysiska nycklar vilket kan vara ett mer miljövänligt alternativ.

5. Hur långt kan en fjärrnyckelsignal nå?

Svar: Räckvidden för en fjärrnyckelbricka varierar beroende på modell men varierar vanligtvis från 5 till 20 meter (16 till 65 fot). Vissa avancerade modeller och eftermarknadsnyckelbrickor erbjuder utökade räckvidder upp till 30 meter (98 fot) eller mer. Faktorer som batteristyrka, miljöförhållanden och hinder kan påverka signalräckvidden.

Du kan använda din kropp som antenn:

6. Vilken är den säkraste typen av bilnyckel?

Svar: Smarta nycklar med avancerad kryptering och rullande kod-teknik anses vara de säkraste. De använder närhetssensorer och krypterad kommunikation för att förhindra obehörig åtkomst. Dessutom tillför biometrisk autentisering, såsom fingeravtrycksigenkänning, ytterligare ett säkerhetlager vilket gör det extremt svårt för tjuvar att replikera eller kringgå nyckelsystemet.

Nu har du mycket mer kunskap om bilnycklar vilket borde göra livet bra mycket enklare för dig oavsett om du ska göra ny bilnyckel, sälja bilen eller precis har tappat bort den enda bilnyckeln du har!

Bilnycklar - Viktiga referenser

Det här är en portal där du får hjälp med att sälja din bil och de har också bra information vad gäller nycklarna till bilen.
Polisen kan omhänderta en persons bilnycklar om det finns risk för rattfylla.
Om du hittar bilnycklar så kan du få 10% av deras värde som hittelön.

Video - Allmän information om Bilnycklar

En bärgare utan reservnyckel!