11 intressanta fakta om massagepistoler

Numera är det många som använder sig av massagepistol för att slappna av muskler. Inte bara den som idrottar. Massagepistolen kan användas för fysioterapi och som en bra verktyg för hemmamassage. Den fungerar fint över hela kroppen och kommer ofta med flera olika massagehuvuden så att du kan anpassa efter behov.

Om du är nyfiken på massagepistolens användning ska du läsa vidare. Här är intressanta fakta om massagepistoler som du kanske inte kände till…

1. Idag är massagepistoler utan sladd

Det finns några få undantag men dagens massagepistoler kommer med laddbart batteri. Därmed kan du massera var du vill utan något behov av eluttag. Det laddbara batteriet är normalt sett ett litiumbatteri och det ger många timmars användning efter laddning.

2. Du kan få bättre sömn av massage med massagepistol

När massagepistolen används på rätt sätt så kan den ge bättre sömn. Detta eftersom du kan slappna av ordentligt av en behandling. Tänk dock på att massage som stimulerar som till exempel zon-terapi med massagepicka kan ge motsatt effekt.

god sömn

3. Du kan använda massagepistolen inför träning

Det kan verka som en självklarhet att du använder massagepistolen efter träning för att motverka träningsverk och behandla mjölksyra. Men det är faktiskt också vanligt att massera med massage pistol inför träning. Detta för att mjuka och värma upp muskler för att motverka skador.

4. De flesta massagepistoler kommer med en väska

När du köper massagepistol så lär du få den i ett etui som också är en väska med handtag. Denna väska fungerar för förvaring och är också enkel att få med sig för att massera på annan plats. I väskan kommer du att få plats med laddare såväl som de massagehuvuden du kan använda med pistolen.

Här är förslag på hur du använder olika massagehuvuden:

5. Massagepistol pris varierar

Du kan finna billiga massagepistoler som inte kostar mer än 500 kronor och så finns det riktigt dyra varianter som kostar flera tusen kronor. Men ett högt pris är inte synonymt med högsta kvalitet. Du kan hitta en billig massagepistol till ett bra pris tack vare rea.

6. Det är viktigt att inte överdriva massagen

När du använder din massagepistol på rätt sätt är det bra för dig men om du överdriver kan det verka slitande. På grund av detta så har de bästa massagepistolerna en timer som slår av vibrationen när det har gått för lång tid för att det ska vara hälsosamt att fortsätta massera.

7. Du kan massera mot ryckningar och stelhet

Om du har problem med muskelryckningar och/eller stelhet så kan det vara väl värt att testa regelbunden massage med massagepistol. Detta särskilt när stelheten och muskelryckningar beror på att du har tränat hårt.

8. Massagen fungerar på flera ställen

En massagepistol används normalt för rygg, nacke och ben. Formen på pistolen är gjord så att du själv kan komma åt på baksidan av din kropp. Massage på känsliga kroppsdelar och mjuka partier som magen kan inte rekommenderas då massagen är för kraftfull för att detta ska kännas bra.

9. Slag per minut

PPM eller Percussion Per Minute är ett mått för massagepistoler och beskriver slag per minut. Det handlar alltså om hur många gånger huvudet kommer att slå framåt per minut. Du har nivåer att justera detta med. Ju fler slag per minut desto kraftfullare massage kan du få.

10. Tyngden på massagepistolen får betydelse

Om du ska jobba som fysioterapeut och använda massagepistolen för behandlingar kommer du snabbt att tröttna på en modell som är tung och otymplig. Men du får räkna med att en bra massagepistol väger omkring 1 kg. Det finns mindre mini massagepistoler som väger mycket mindre men de är inte lika kraftfulla som större modeller.

11. Det behövs ingen olja eller kräm

Du behöver inte massera med olja eller kräm då du använder en massagepistol. Faktum är att detta kan bli svårt då det blir för halkigt. Men det är fullt möjligt att först jobba med massagepickan för att sedan för hand massera lite extra med händerna.

Massagepistolerna blir alltmer populära och det är inte konstigt. Du kan ju använda en mini massagepistol på jobbet för att ta hand om stela axlar och nacke. Sedan har du en större modell för träningen och så kanske det blir lite massage hemma inför en god natts sömn.

Det går att använda massagepistoler professionellt såväl som på ett amatörmässigt sätt för den sköna känslans skull. Moderna modeller är enkla att hantera och har olika program så att du kan anpassa intensitet efter dina behov.

Massagepistoler - Intressanta bilder

Massagepistoler - Frågor och svar

Du bör inte använda massagepistolen på känsliga områden eller där du har skadat dig. Undvik:

  • Sår
  • Blåmärken
  • Områden som är beniga
  • Ledplastik
  • Opererat område
  • Där det gör ont!

Den kan verka avslappnande och också behandla problem med stelhet och muskelknutor. Du kan få både fysisk och mental avkoppling av att använda massagepistolen. Den kan också vara en hjälp som förbedelse inför träning.

Ta alltid en titt på styrka och eventuella finesser som program. Se om massagepistolen är lätt att hantera och vilken tyngd den har. En massagepistol som Mini från Flowlife är väldigt prisvärd för dig som vill ha hög kvalitet men ett lågt pris.

Det är inte vetenskapligt bevisat men många tycker att det känns bra att köra med lite massagepistol direkt efter träningen. Det har en avkopplande effekt som hjälper musklerna att stressa ner.

Hur ofta du vill fast med pauser och känsla för när det blir för mycket. Men 2-3 gånger per dag är inga problem.

Massagepistoler är lika bra för män som de är för kvinnor!

Massagepistoler - Rekommenderade produkter

Det här är en av de bästa massagepistoler som finns på marknaden.
Denna massagepistol har också fått goda betyg och har ett bekvämt pris.

Massagepistoler - Viktiga referenser

Denna studie rekommenderar massagepistol för uppvärmning.

Video - Allmän information om Massagepistoler

Här kan du se hur du kan behandla ryggont med massagepistol.