14 intressanta fakta om Beatles

Kanske har du lyssnat på musiken för att dina föräldrar eller farföräldrar gjorde det. Eller så upptäckte du Beatles via en cover av ett annat band. Det brittiska bandet skapade musik som har blivit till klassisk musik inom pop- och rockvärlden.

Deras melodier är världsberömda och även soundet med gitarrer och klassiskt rock-komp. Bandmedlemmarna influderade under 1960- och 1970-talet med sin musik och stil. Idag är det mest musiken som lever vidare men det finns de som förstår vad som menas med Beatles frisyr eller Beatles boots.

Här ska vi se på några spännande fakta om Beatles som du kanske inte kände till sedan tidigare…

1. Beatles hade planer om att flytta till en ö i Grekland

Medlemmarna i Beatles köpte vid ett tillfälle en privat ö i Grekland. Tanken var att de skulle bo där tillsammans. Detta som ett sätt att fly de skrikande fansen!

grekisk ö

2. Namnet inspirerades av andra band

Namnet Beatles kom till efter att John Lennon funderat lite på vad bandet skulle heta. Han ville ha ett namn som The Crickets som betydde två saker. Crickets fick honom att tänka på beetles, skalbaggar. Fast Lennon ändrade stavningen eftersom enbart beetles inte betydde två saker. Bandets namn ska också ha inspirerats av Buddy Holly.

3. Det går inte att utse den populäraste låten

En del kanske skulle säga Yesterday, men så säger någon Can’t buy me love och en annan Let it Be… Det är svårt att säga vilken som är den populäraste Beatles sången. Även om du kan se vilken låt som spelas mest just nu med tjänster som Spotify så är det svårt att bestämma en låt som den populäraste då detta förändras.

4. Bandet bildades i Liverpool

Beatles bildades i Liverpool under 1960-talet och kom att bestå av fyra medlemmar, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney och Ringo Starr.

5. Beatlemania blev ett koncept

Beatlemania var en form av feber där fansen blev helt galna av att se Beatles spela sin musik. Den spred sig till USA efter att bandet uppträtt på amerikansk tv år 1964.

beatlemania

6. 5 låtar som BBC inte spelade

Det finns 5 Beatleslåtar som sägs handla om droger och 5 låtar vägrades av BBC på grund av sitt textinnehåll. De är:

  1. Back in USSR från 1968 på grund av den politiskt kontroversiella texten. Låten fick det att framstå som att Beatles var pro-Sovjet och det fick man ju inte vara på den tiden.
  2. A Day in the Life från 1967 som hade textraden I’d love to turn you on. Detta menades av BBC vara en referens till droger och därmed inte lämpligt.
  3. I Am the Walrus från 1967 sågs som alldeles för riskfylld. Det var för mycket i låten som BBC inte ansåg lämpligt som att låta trosorna falla ner, diskussion om döda droger och mer.
  4. Lucy in the Sky with Diamonds från 1967 som blir LSD om du tar de stora bokstäverna i namnet och därmed en drogliberal låt.
  5. Come together från 1969 för att den nämnde ett visst märke vilket inte tilläts av BBC eftersom det då skulle vara otillåten reklam.

7. Beatles hade ett finger med i spelet inom medicinskt utveckling

Eftersom pengar från försäljning av Beatles skivor gick till utvecklingen av CT scannern som också kallas för CAT scan så anses Beatles ha haft ett finger med i spelet inom medicinskt utveckling.

8. Fruarna var på koncerten i New York 1965

John MacCertneys fru Linda Eastman och Ringo Starrs fru Barbara Bach var på Beatles koncerten i New York 1965. Barbara var dock inget Beatles fan. Hon var där för att hålla reda på sin lillasyster Marjorie som var det.

9. Den första stora skivan

Den första skiva som Beatles lyckades med var Plea Please Me från 1963. Därefter kom det många hitskivor som toppade radiostationernas hitlistor världen över.

10. John Lennon var inte positivt inställd till George

John Lennon var inte positivt inställd till George som medlem i bandet. Han tyckte att George var för ung och upplevde det som att han följde efter som en lillebror. Men George gav inte upp och flera år senare närmade de sig varandra via spiritualiteten.

11. Beatles var ett förslag till rösterna i Djungelbok-filmen från 1967

Det sägs att det var John Lennon som stoppade planen om att låta Beatles göra röster och sjunga låtar i Disneys tecknade film Djungeboken. Han ska ha sagt åt bandets manager Brian Epstein att tala om för Disney att ge jobbet till Elvis Presley istället. En annan mindre dramatisk förklaring är att Beatles schema krockade med inspelningsdatum för filmen.

12. Sista låten kom 1970

Beatles producerade och släppte sin sista skiva år 1970. Den allra sista låten var I Me Mine som George Harrison skivit melodin till. Skivan var Let it Be.

13. Beatles konserter luktade urin

Eftersom flickorna som kom för att se Beatles konserter drabbades av Beatlesmania så kissade de på sig. Detta ledde till att Beatles konserter hade en ständig lukt av kiss.

14. Beatles fick många priser

Bland annat så mottog de 15 Ivor Novello Awards som ges av British Academy of Songwriters, Composers and Authors.

 

Bandet Beatles har lämnat få oberörda och idag kan folk som inte ens var födda då de hade sin storhetstid sjunga deras låtar. Historien om Beatles har blivit till film, böcker och serier. Deras stil och melodier hänger kvar som en tradition bland människor som älskar musik. Även om några av bandmedlemmarna fortsatte sin karriär efter att bandet upplöstes så har de aldrig blivit lika stora på egen hand som de blev med The Beatles.

Beatles - Intressanta bilder

Beatles - Relevanta tjänster

Om du åker till Liverpool kan du besöka Beatles museum!

Beatles - Viktiga referenser

År 2015 spelades låten Come Together över 2 miljoner gånger på Spotify under julhelgen.

Video - Allmän information om Beatles

Här kan du se en inspelning i svart vitt från en av de bästa Beatles konserterna.