Luleå

14 intressanta fakta om Luleå

Är du nyfiken på Stålstaden som ligger långt upp i norra Sverige? Luleå har en spännande historia. Än idag är detta ett metallurgiskt centrum och hamnen som är Sveriges sjunde största är en viktig del av ortens metallindustri. Luleå är en tätort i kommunen med samma namn och namnet skvallrar som den starka kopplingen till den samiska kulturen såväl som älven.

Staden har funnits och verkat som en marknadsplats sedan Medeltiden. Redan under början av 1900-talet moderniserades Luleå med avlopp och vattenledningar. Idag är det många som åker hit för att upptäcka en spännande bit av Sverige.

Vi tar en titt på intressanta fakta om Luleå som du kanske inte kände till sedan tidigare…

1. Inflyttning till Luleå är större än utflyttning

Statistik för befolkning i Luleå kommun år 2021 visade att 4044 personer flyttade till kommunen medan 3846 personer flyttade ut. Det betyder att Luleå växer och fler och fler väljer att bo i denna stad.

2. Det föds omkring 50 barn per år i kommunen

Samma statistik som visar oss hur många som flyttade in och ut ur Luleå år 2021 visar också att samma år hade ett födelsenetto på 52 personer. Därmed kan vi anta att det föds omkring 50 barn per år i Luleå.

new-born

3. Storheden är Luleås stora shoppingcentrum

Alldeles utanför Luleå stad finner vi Storheden. Det här är ett köpcentraområde med många butiker. Du finner matbutiker, klädbutiker och mer i området där det finns gott om parkering och är lätt att ta sig fram.

4. Luleå residens är byggt av trä

Landhövdingsresidenset i Norrbotten ligger i Luleå. Det kallas för Luleå residens och ligger på Residensgatan. Det här är en praktfull byggnad som uppfördes år 1852. Den är helt av trä! Byggnaden ligger på en platå och avgränsas av murar. Den är också inramad av två flyglar. Sedan 1856 fungerar denna byggnad som länsresidens.

5. Festivaler i Luleå

I Luleå hålls det men jämna mellanrum festivaler. Några exempel på dessa är Luleås filmkonvent, Bok & Bild festivalen, Luleå Sommarbiennal, Kulturnatten, Luleå Hamnfestival och Minus 30.

6. Norrbottens järnverk

På 1940-talet beslutade Sveriges riksdag att Norbottens Järnverk (NJA) skulle etableras. Idag kallas detta järnverk för SSAB Luleå. Det har gått från att vara ett ståtligt stålföretag till att drivas privat sedan 1978. Järnverket har tidigare varit Sveriges näst största stålproducent och de har stått för 30% av Sverigs export av valsade stålprodukter. Under 1970-talet drogs man dock med stora förluster och problem med att inte har en tillräckligt modern produktionsteknik.

7. Mångfaldig vinnare av solligan

Mellan åren 2003 och 2014 så vann Luleå solligan fem gånger! Det här enligt de mörningar som SVT gjort. I samband med vinsten 2014 tog Luleå kommun fram en vandringspokal som vinnaren av solligan får ha i sin stad.

8. Dagens Luleå kommun är en sammanslagning

Dagens Luleå kommun bildades år 1969. Då slogs Nederluleå kommun, Råneå kommun och Luleå stad samman till en kommun.

9. Stadsprivilegium från kungen

Luleå har ju en lång och gedigen historia. Att staden fick privilegium som stad har med kung Gustav II Adolf att göra. Det var han som konstituerade Luleå som stad genom att utfärda ett kungligt stadsprivilegium för Luleå.

Gustav II Adolf

1o. Luleå ismusik

I Luleå så spelas musik på is-instrument. Professionella musiker samlas för att spela på instrument som är gjorda av is. Instrumenten byggs av is men har stråkar och annat av de vanliga materialen.

11. Luleå Science Park

I Luleå finns en vetenskapspark som heter Luleå Science Park. Där finns cirka 100 kunskapsföretag som lägger fokus på vetenskap. I parken hålls aktiviteter och man bjuder ofta in gästföreläsare från världens alla hörn.

12. Luleå har vackra stränder

Det finns flera vackra stränder omkrig Luleå och badplatser som är trevliga att besöka. En av de vackraste stränderna är Gültzauudden. Här hålls Musikens Makt festival i augusti månad. Det är en gratis festival. Andra trevliga badplatser i Luleå är Brändön och Klubbviken. Lulsundet är populärt såväl som Möröbadet ochNäset.

13. Luleå Hamn

Luleås hamn har länge varit viktig för staden. Idag är det Luleå Hamn som står för underhåll av färdleden. Hamnen äger land och hyr ut lokaler i området.

14. Facebook väljer Luleå för sitt första datacenter i Europa

När Facebook ville etablera ett dataccenter i Europa så föll valet på Luleå. Detta beror på att datacentrets servrar drar nytta av att det på ett naturligt sätt är kyligt i luften under många månaders tid. Dessutom finns det ju gott om hjärnkraft från det Tekniska Universitetet. Facebooks datacenter ligger i Luleå Science Park.

Det finns mycket att se och uppleva i Luleå. Lokalborna har fullt upp med sitt universitet och näringslivet. Det kommer också många turister för att se den storslagna naturen, besöka festivaler eller höra musik som spelas på instrument av is.

Runt Luleå finns det vandringsleder som lockar folk som tycker om naturliv. Orten är en magnet i Norrbotten både för de som bor i närliggande byar och för resenärer från resten av Sverige såväl som från andra länder.

Om du vill åka till Luleå kan du köra bil månag timmar eller ta tåget för att njuta av utsikten på vägen dit. Det går också att flyga till Luleå flygplats. Detta går snabbt från svenska flygplatser och är väldigt smidigt.

Luleå - Intressanta bilder

Luleå - Frågor och svar

Det finns björn i Norrland och därmed är det inte omöjligt att stöta på en utanför Luleå. Det har rapporterats om björn på Junkön i Luleå skärgård. Detta är en cirka 5 km lång ö.

Luleå är känt för sin hamn, metallindustrin, för sitt kulturliv såväl som för att vara utsett till världsarv av UNESCO.

Luleå Tekniska Universitet har omkring 19100 studenter.

Det är cirka 902 km mellan Stockholm och Luleå.

Luleå älv är cirka 461 km lång med ett stort avrinningsområde.

Det finns mycket mygg i norr. Ju längre norrut du kommer, ju fler mygg blir det. Men det här beror på var i Luleå du befinner dig. Alla områden kryllar inte av mygg!

Du kan se norrsken i Luleå från slutet av augusti till början av april. En bra plats att se norrsken från är Norra hamn i Luleå.

År 1621 grundades Luleå stad i Gammelstad omkring den gamla medeltidskyrkan.

Ja, det finns till och med flera avgångar per dag om du kikar på tidtabell från flygbolag som SAS.

Willys i Luleå är en matbutik med låga priser som kan ha billigt snus. Annars är det många Luleåbor som gör som alla andra svenskar och köper billigt snus online.

Umeå är större än Luleå. De har cirka 50 000 fler invånare. Både Luleå och Umeå växer men Umeås tillväxtstakt är snabbare än Luleås.

Luleå har rötter som sträcker sig tillbaka till Medeltiden då folk bodde i området. Men som stad så kan vi säga att Luleå är cirka 450 år gammal.

Absolut. Du kan åka utför, långfärd, köra snowboard och åka pulka i Luleå på vintern då det blir gott om snö.

Luleå - Relevanta tjänster

Här kan du få mer information om Luleå direkt från kommunen.
Luleå har satsa på en helt ny form av underhållning i form av is-instrument.

Luleå - Viktiga referenser

Här kan du se aktuell befolkningsstatistik för Luleå.
Här får du mer information om Luleå Residens och Residensparken.
Här kan du läsa mer om Luleå Science Park.

Video - Allmän information om Luleå

Vandring i Luleå som visar dig allt från butiker i staden till de vackra naturliga omgivningarna omkring Luleå.