8 intressanta fakta om solen

Livet på vår planet hade varit en omöjlighet utan solen. Vi tar för givet att den stiger varje morgon över horisonten i öst. Men i grund och botten så handlar det ju om en helt mirakulös process där vår planet håller sig i en bana som är på perfekt avstånd från den brinnande bollen i rymden.

Det finns en hel del forskning om solen men vi är fortfarande långt från att helt förstå hur den fungerar och vad den gör för rymden och livet på jorden. Vi vet att strålarna från solen är både nyttiga och skadliga och numera finns det teknik som möjliggör energiproduktion av solens energi.

Här ska vi se på intressanta fakta om solen som du kanske inte kände till sedan tidigare.

1. Solen är största objektet i vårt solsystem

Med en radius på 696,340 km så är solen det största objektet i vårt solsystem. Mycket större än planeterna. Det skulle behövas 1.3 miljoner jordklot för att fylla solens volym.
Men har du tänkt på att solens storlek inte förändras. Det är förbryllande med tanke på att något ändå brinner i solen men utan att förbrukas…

2. Stjärnor brinner ut men hur är det med solen?

Du kanske har lärt dig i skolan att alla stjärnor har ett bäst före datum. Vi kan se med blotta ögat hur stjärnor brinner ut vilket är när de försvinner. Eftersom solen är en form av stjärna så har man länge menat att den också brinner ut.

Men detta stämmer förstås inte ihop med det fakta att solen inte förminskas eller tycks ha mindre energi för varje år som går. Något brinner men det är verkligen inte satt i sten att solen kommer att slockna det är bara en gissning av forskare som jämför den med stjärnor.

3. Parker spiralen har med solens rörelse att göra

Solen rör på sig liksom allt annat i vårt universum. Den snurrar och har ett magnetiskt fält som snurrar ut i en stor roterande spiral. Namnet på denna spiral är Parker spiralen.

4. Solen kan vara en källa till hälsa

Det finns råd om att vistas mer i solen för att detta är hälsosamt. När vi exponeras för solens UVA strålar så bildas D-vitamin i vår hud. Detta är ett väldigt viktigt vitamin för hela kroppen. Samtidigt är det förstås så att UV-strålar kan ha skadlig effekt och det gäller att hitta rätt balans för exponering samt att använda skydd för hud och ögon som inte blockerar den goda effekten av D-vitamin-produktion.

d vitamin sol

5. Årets dagar bygger på solens och jordens relation

Varför har vi 365 dagar på ett år? Detta beror på att det tar 365 dagar för jorden att åka ett varv runt solen. Det är detta som ligger till bas för hur långt ett år på jorden ska vara. Detta hänger ju även ihop med de årstider vi har på olika platser på planeten vilket influeras av jordens relation till solen.

6. Solens atmosfär är mycket het

Solens atmosfär kallas för corona och den är väldigt het. Beräkningar har visat att atmosfären omkring solen har en temperatur på omkring två miljoner grader Celsius. Det är förstås omöjligt för människor eller utrustning att komma nära denna atmosfär så beräkningar får göras på längre avstånd.

7. Solen är en närmast perfekt sfär

Solen har formen av en sfär som är i stort sett perfekt. Vi ser den ju som en rund gul boll på himlen. Den runda sfärformen beror på att att solen är så enorm och att den har stark gravitation.

8. NASA har skickat solsond till solens atmosfär

NASA har lyckats med konsten att skicka en solsond till solens yttre atmosfär. Därmed kan vi säga att vi människor rent officiellt har rört vid solen.

Det finns otroligt mycket spännande att säga om solen. Vi hade ju inte haft något liv på jorden utan denna himlakropp. Den är så het att vi med svårighet kan komma nära men med modern teknologi så upptäcker vi allt mer om solen. Solen är viktig för vår hälsa på så många olika sätt och vi lär upptäcka ännu fler fördelar med solens strålar i framtiden.

Kanske kommer vi till och med att använda energin från solen fullt ut för vår dagliga konsumtion av värme, kyla och kraft!

Solen - Intressanta bilder

Solen - Viktiga referenser

NASA har lyckats skicka en solsond till solens yttre atmosfär.

Video - Allmän information om Solen

Här är bilder som visar hur ytan på solen ständigt förändras.