Finns det en gubbe i månen? Austronauter har inte rapporterat om en sådan varelse men vi har ju inte upptäckt allt i rymden ännu. Han kanske var på semester då Armstrong tog sina berömda steg för hela mänskligheten.
Månen är en himlakropp som fascinerar och får oss att undra om rymden och vår plats i den. Folk har i alla tider skådat upp mot månen och ljuset som reflekteras från solen gör våra nätter mindre mörka.
Här ska vi se på spännande fakta om månen som du kanske inte kände till sedan tidigare.
Det hörs på svenska att vi relaterar våra månader till månens status. En kalendermånad är den tid som går mellan fullmåne och fullmåne. 12 cykler av detta slag är 354 dagar och därmed nästan ett år. De första kalendrarna som skapades baserades på denna cykel men det är bara den hebreiska som är exakt utan att få månader att flytta till nya årstider då den har ett system för att fånga upp den extra dagen, 365, inbyggd.
Det är ju inte var och varannan dag som vi skickar folk till månen. Det är fortsatt ett rätt så komplicerat projekt, Men över 105 robotfarkoster har skickats till månen. De har kunnat samla upp material som vi sedan har undersökt i lugn och ro på jorden.
Austronauter som besökte månen med Apollo 17 har beskrivit hur de upplevde strålar av skymning vid soluppgången så väl som solnedgången.
Det blir månförmörkelse då månen och solen befinner sig på motsatta sidor av jorden.
År 2018 så fann forskare bevis på att det finns vatten på månen. Detta har tidigare bara varit spekulationer men nu vet vi med säkerhet att så är fallet.
Tidvatten på jorden påverkas av det faktum att månenss gravitation inte har samma påverkan över hela vår planets yta. När samspelet mellan månens och jordens gravitation fluktuerar så får vi krafter som gör att det bildas tidvatten.
På månen är klimatet väldigt olikt det vi har på jorden. Det finns inga vindar, inga stormar, ingen snö, inge regnoväder. Det finns ju inga moln. Det är detta som har fått vissa att ifrågasätta filmerna från den första molnlandningen där den amerikanska flaggan tycks vaja i vinden.
Det finns mycket att säga om månen och denna himlakropp är fortsatt föremål för undersökningar. Forskare menar att vi kan lära oss mycket mer om vår egen planet genom att förstå månen bättre. Det ligger mycket i detta med tanke på saker som tidvatten som är en funktion som har med månens påverkan på jorden att göra.
Oavsett om du känner att du är mångalen eller inte så hoppas vi att du har haft nytta av dessa fakta om månen!
Användarvillkor | Sekretesspolicy | Kontakta oss
[email protected] | Intressantafakta.se på Facebook
Vi använder cookies – Läs mer här
2024 © IntressantaFakta.se